10 GHz websdr heeft nieuwe computer

Op 5 mei 2022 is de binnenunit van de de 10 GHz websdr vervangen. We hebben hiermee bereikt dat de websdr weer stabiel werkt.

Verder is het ontvangstbereik vergroot naar het banddeel 10368 – 10369 MHz.
Ook is een extra SDR ontvanger toegevoegd voor experimenten.

De oude websdr computer was nog een Raspberry PI2 en op onregelmatige momenten verloor deze de usb connectie met de SDR. Dat hebben we bijna 4 jaar lang opgelost door de computer elke ochtend te herstarten. Echter het werd erger en erger..  Tijd voor vernieuwing.

Besloten is een geheel nieuwe binnenunit te maken. Deze bestaat nu uit een Odroid XU4 met 2x RTL-SDR.

Het binnen werk. Rechts de voedingen voor de computer en de ontvanger op het Dak. Links de Odroid computer en 2x RTL-SDR

Bijzondere dank gaat uit Joris PE1GLX en Henk PA3GUO die bereid waren om op korte termijn de onderdelen te assembleren in een mooie nieuwe websdr binnenunit. De uiteindelijke installatie op locatie was daardoor eenvoudig. Kwestie van de oude unit te vervangen door de nieuwe. Dit heeft uiteindelijk op 5 mei 2022 plaatsgevonden en was in 5 minuten gedaan.

10 GHz websdr binnenunit op locatie

10 GHz WebSDR

De 10 GHz websdr is een belangrijk instrument voor 3cm gebruikers om de condities te monitoren.

Ook is het handig voor regenscatter. Je kan op de websdr vaak horen wanneer je antenne optimaal staat uitgericht op een regenbui.
De ontvanger is zeer gevoelig. Het blijkt elke dag mogelijk om je eigen signaal tot op 200km afstand of zelfs verder terug te horen met een 60cm dish en 8w output.

Er is meer mogelijk op 3cm dan je denkt.

Meer informatie over de websdr: http://websdr.pi2ehv.ampr.org/