APRS I-gates geplaatst

Op 2 oktober zijn er tijdens de klusdag aan PI6EHV (het ATV relais) ook 2 APRS I-gates geplaatst. Dat zijn:
PI6EHV-10, een “normale” 2 meter I-Gate op 144.800 MHz.
PI6EHV-11, een LoRa 70 centimeter I-gate op 433.775 MHz.

De 2 meter I-gate bestaat uit een 1HE 19 inch behuizing. Daarin zit een WX3in1 Mini I-gate van Microsat, een Radiometrix NRX1 ontvanger en een extra gefilterde MeanWell voeding. De antenne is een lange Kathrein rondstraler gevolgd door een 3 voudig cavity 2 meter bandpass filter. Het signaal wordt hierna versterkt en verdeeld over meerdere uitgangen zodat ook b.v. de besturing van het ATV relais via 2 meter gedaan kan worden.

Een relatief nieuwe toepassing van LoRa is APRS, de LoRa modules van LilyGo zijn ook verkrijgbaar voor 70 centimeter. Op 433.775 is een nieuw APRS netwerk actief dat gebruikt maakt van APRS trackers gebaseerd op LoRa communicatie technieken. Het is onvoorstelbaar hoe groot de reikwijdte van zo’n 100 mW tracker is. Voor de I-gate is alleen een heel klein printje, een 70 centimeter antenne en Wifi toegang nodig. Vanwege het breedbandige karakter van de ontvanger op het LoRa printje wordt het antennesignaal eerst gefilterd met een 6 voudig cavity bandfilter.
Meer informatie over tracker en I-gate is te vinden op:
https://www.df2jp.de/LoRa1ned.html

Al snel bleek dat de locatie ideaal was voor de ontvangst van APRS, onderstaande kaartjes geven een indruk van de ontvangen posities gedurende de maand oktober 2022. De overall decoding efficiency voor de Microsat I-gate is ruim 80%, zeker niet slecht voor een I-gate op deze grote hoogte.