Mogelijkheden HAMNET link naar Breda onderzocht en succesvol gebleken!

In het kader van de uitrol van HAMNET zijn op 19 mei experimenten gedaan om te kijken of een link van Eindhoven naar Breda realiseerbaar was.

Hierover laten we graag Rob PE1ITR aan het woord:

We willen graag alle HAMNET linken via radio verbindingen laten verlopen en het aantal linken via internet tunnels minimaliseren.  Zo is al enige tijd tussen Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch (en Best) een link actief. Om de route noord-zuid compleet te maken is een nog link tussen IJsselstein en ‘s-Hertogenbosch nodig. Echter deze is helaas nog niet gerealiseerd. Nu sinds kort een link actief is tussen Breda en IJsselstein kwamen we op het idee om een link tussen Eindhoven en Breda te proberen en op die manier de route noord-zuid te realiseren. Daarvoor is het team in Breda benaderd en de betrokken amateurs reageerden meteen enthousiast. Op 19 mei zouden we aan beiden zijde een station neerzetten om te kijken of het zou kunnen lukken. Berekeningen gaven aan dat het theoretisch mogelijk zou moeten zijn.

Zo gezegd zo gedaan, op 19 mei hebben we in Eindhoven op de V-tower een Ubiquity M5-300 met een 30cm schotel richting Breda (locatie PI2BRD) gezet. Na enig zoeken konden we elkaars signalen waarnemen. De signalen over en weer waren niet heel erg sterk maar wel voldoende om met elkaar te chatten en video te streamen. De link tussen Eindhoven en Breda was daarmee een feit!  Hierdoor werd het mogelijk om geheel via HAMNET radio verbindingen stations tot in midden Nederland te bereiken!

De volgende dag bleek wel dat deze extra link net iets teveel werd voor de gebruikte voeding welke alle HAMNET apparatuur van stroom voorziet. De HAMNET functionaliteit werd daardoor instabiel en daarom is besloten de link naar Breda weer uit te schakelen waardoor de situatie normaliseerde. Op het programma voor een volgende keer staat dus het verbeteren van de voeding want de link naar Breda is weer een geweldige toevoeging.