13cm WebSDR is geinstalleerd en aangezet

Screenshot from 2018-09-08 10-45-50

Op vrijdagavond 7 september was het zover en is de 13cm websdr geinstalleerd en aangezet.

Daarvoor gingen Eric PE1MIX, Rob PE1ITR en Arno PE1RDP bepakt met de spullen naar het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Eric had het weekend daarvoor al de GPS antenne en de pre-amp op het dak gemonteerd. Het was die avond dus alleen een kwestie van de ontvanger in het rack van PI6EHV schroeven, de connectors erin steken en de apparatuur aanzetten. Dankzij een goede voorbereiding werkte alles meteen. We konden meteen al een aantal 13cm bakens op enige afstand ontvangen en dat was meteen een mooie bevestiging dat de ontvanger werkte. Ook de wifi connectie naar het internet via hamnet naar node PI2EHV werkte prima.

In het weekend werd meteen flink gebruik gemaakt van de ontvanger. Zo konden bakens worden ontvangen met als verste baken F6DWG/B op 308km afstand.
Ook waren er stations die probeerde het eigen signaal terug te ontvangen. Dit lukt prima. Zo werden als verste stations gehoord G4BRK op 473km en DL6NCI op 462km afstand. Op 13cm kan je prima verbndingen maken via vliegtuigscatter en op die manier konden deze stations het eigen signaal via de websdr ook terughoren. Hieronder een kaartje met de locaties van de ontvangen stations in de eerste 3 dagen.

WebSDRPI6EHV-13cm-20180910

De 13cm WebSDR heeft 3 sdr ontvangers, ieder met een eigen doel. 1 ontvanger zal altijd gebruikt worden voor de WebSDR. De tweede ontvanger wordt gebruikt voor het continue monitoren van bakenzenders. De derde zal gebruikt worden om DVB-S signalen met een lage symbol rate te ontvangen en door te zetten naar internet. De laatste twee ontvangers zullen in de komende periode een voor een in gebruik worden genomen.
Op de websdr is een webpagina actief waar meer informatie staat over status en setup. Ook is via deze pagina de WebSDR ontvanger te bereiken. Het webadres is: http://websdr.pi6ehv.ampr.org.

pi6ehv-websdr

pi6ehv-antennes