23cm antenne geplaatst, en heel veel kabels getrokken.

23cm antenne bijgeplaatst
23cm antenne bijgeplaatst

Op 14 november is door een ploeg van 7 man weer hard gewerkt aan de inrichting van de nieuwe repeaterlocatie. De 23cm antenne is bijgeplaatst, en de verticale bekabeling is langs 13 verdiepingen getrokken. De klus begon om 8 uur ‘s-morgens, en om half twaalf waren we klaar, maar dat was wel half twaalf in de avond…

Het gebouw telt 13 verdiepingen, en de meest geschikte plaats voor de apparatuur is op verdieping 0. We komen er dan ook niet onderuit om lange verticale bekabeling te leggen.

7/8" kabelOm 8 uur in de morgen kwam de ploeg bij elkaar op de nieuwe locatie. Rob (PE1ITR) had een gloednieuwe 23cm antenne bij zich en verder hadden we veel, ik mag wel zeggen héél veel kabel bij ons. 2 grote rollen 7/8″ coax, 1 rol H2000 en met het oog op de toekomst ook alvast shielded CAT-6 kabel.

Met doorwerkpakken aan
Met doorwerkpakken aan

Rick (PE2AAB) en Arno (PE1RDP) zijn het dak opgegaan om de 23cm antenne bij de reeds geïnstalleerde 70cm antenne in de mast te plaatsen. En daarbij konden zij meteen de bekabeling op een professionele wijze borgen en de bliksemafleider aansluiten op de mast. De weergoden zaten niet erg mee, dus de doorwerkjassen konden aan!

Nadat de nieuwe antenne in de mast was gezet is er met een portofoon even rond geroepen op 23cm. Repeaters in een groot deel van Nederland gingen open en er is ook een QSO gemaakt met Hilversum. Daar was een OM buitengewoon verbaasd om een amateur uit Eindhoven op PI6NOS te treffen, die ook nog eens beweerde met 1 watt portabel te zijn…

"Kan ik makkelijk bij..."
“Kan ik makkelijk bij…”

Ondertussen werd door Chris (PA7U), Rob (PE1ITR), Rijk (nog geen call) en Ralph (PA1RB) op alle verdiepingen de toegang tot de kabelgoot vrijgemaakt. Daarvoor moesten keukenkastjes worden uitgeruimd, service luikjes worden opengeschroefd en zelfs complete kasten met

"Fijn, dat is tenminste werkruimte"
“Fijn, dat is tenminste ruimte om te werken”

schappen worden gedemonteerd.

Het werd als snel duidelijk dat het klusje meer voeten in de aarde ging krijgen dan we in eerste instantie hadden ingeschat. Met vereende krachten is de klus verder doorgezet en zo tegen lunchtijd lag de toegang tot de kabelgoot op alle verdiepingen open, en waren er twee CAT-6 kabels over de volle lengte in de goot gelegd.

Warme soep en broodjes
Warme soep en broodjes

Henk (PA3GUO) kwam ons versterken met soep en broodjes waar we als hongerige leeuwen op zijn aangevallen. Zeker de mannen die op het dak hadden gewerkt waren blij met de warme soep, even een beetje bijkomen!

Kabels, véél kabels..."
Kabels, véél kabels…”

Na de lunch zijn we met de coax kabels aan de slag gegaan. 7/8″ coax is verlies-arm, maar wel buitengewoon dik en lomp. Het was een hele uitdaging om die langs 13 verdiepingen te leiden.

Een trekveer voorop, en dan op twee verdiepingen kleine stukjes verder werken was het devies. Telkens kwamen we weer nieuwe obstakels tegen in de vorm van brandwerende afdichting tussen verdiepingen, bestaande gebouwbekabeling die naar links en rechts aftakte, en nog veel meer ongerief!

"Even 10 cm terugtrekken..."
“Even 10 cm terugtrekken…”

En het invoerpunt was de opengewerkte achterwand van een keukenkastje. Daar zat Chris (PA7U) met een portofoon aanwijzingen op te volgen: “langzaam zakken, stop, stukje terug, zakken, STOP STOP STOP, zakken @$!…”.

Het originele plan was om de werkzaamheden rond de middag te beëindigen en daarna onszelf te verwennen met een barbeque. Het werd ons echter al snel duidelijk dat daar geen sprake van ging zijn. Tegen het eind van de middag was één 7/8″ coax gelegd, samen met de H2000, maar er lag nog een hele rol 7/8″ op ons te wachten.

Friet etenTja, dan de XYL-en maar bellen, friet halen en doorwerken. Rob heeft de bestelling opgenomen en de ploeg voorzien van de nodige calorieën. Heel even op adem komen en daarna weer snel verder. Ondertussen was het buiten al donker geworden.

Die kabel was toch wit?
Die kabel was toch wit?

De tweede 7/8″ coax kabel was wit van kleur. Dat wil zeggen, toen Rob er mee klaar was, want het was duidelijk aan de kabel af te zien dat hij voorheen een buitenbestemming had en daarna heel lang op een stoffige plaats heeft liggen wachten op een nieuwe bestemming…

Gesterkt door de frieten en andere vettigheden hebben we met z’n allen ook deze kabel langs alle verdiepingen weten te leiden en zo rond 22:00 uur lag de kabel op zijn plaats.

Henk legt de laatste hand aan de wederopbouw
Henk legt de laatste hand aan de wederopbouw

Na deze klus restte ons nog “slechts” het netjes tie-wrappen van alle kabels in de goten en het terugplaatsen van de achterwandjes, schappen, kastdeurtjes, borden, servies, perforeermachines, enveloppen, nietmachines, en alles wat je nog meer tegenkomt in kantoorgebouwen.

Na een laatste controle en opruimronde over alle verdiepingen konden we om 23:30 uur voldaan naar huis. Klus geklaard!

Ook dit verhaal wordt binnenkort weer vervolgd!…