We zijn binnen!

De antennes staan, nu de kabels nog naar binnen.
De antennes staan, nu de kabels nog naar binnen.

Zaterdag 28 november was voor de bouwers van de nieuwe repeaterlocatie weer een goede gelegenheid meters te maken. De planning was om de coax kabels bij de mast middels aardkitjes aan te sluiten op de bliksemafleider om daarna de kabels naar binnen  te voeren en één verdieping lager aan te sluiten op coax kabels die de vorige keer al waren aangelegd. Een paar uur werk zo dacht men vooraf…

9:00 uur in de morgen verzamelen Eric (PE1MIX), Rick (PE2AAB), Chris (PA7U), Rob (PE1ITR) en Ralph (PA1RB) zich bij de nieuwe locatie. De antennes zijn goed te zien in het vroege ochtendlicht.

Het inmiddels vaste ritueel neemt zijn aanvang: bak koffie drinken, materiaal uit de auto halen en naar boven sjouwen, elkaar beklagen over hoe vroeg het eigenlijk wel niet is op de vrije zaterdag, en dan snel aan de slag.

0155a802b680829cd1c707e2bbcb1b8e2f6b037c8eAangezien de bliksemafleiding recent is aangesloten kunnen nu de aard-kitjes op de coax kabels gemonteerd worden en aangesloten worden op de aard-rail die in de mast is bevestigd.

Een nauwkeurig werkje waarbij eerst de isolatie rondom wordt weggesneden. Vervolgens komt er een “jasje” omheen waar een koperen strook in zit die goed contact maakt met de buitenmantel. 008808eee0e1f4c6721ba07eddc2411fEen kitstrook aan boven- en onderkant zorgt voor een waterdichte afsluiting. Vervolgens kan middels een stuk kabel de buitenmantel worden verbonden met de aard-rail. Rick heeft dit vakkundig uitgevoerd voor zowel de 70cm als de 23cm coax kabel.

"Eh, hoe doen we dat?"
“Eh, hoe doen we dat?”

Na het voltooien van deze belangrijke veiligheidsmaatregel kunnen de coax kabels nu ook van het dak naar binnen worden geleid. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een bestaande kabeldoorvoer naar de technische ruimte op het dak. Binnen is de route eenvoudig: “rechtsaf, achter de verwarmingsbuizen langs, achter de CV ketel door, om bestaande leidingen en dan, daar helemaal achteraan, de mantelbuis in die van de technische ruimte op het dak naar de 12e verdieping leidt.” Juist ja, een bijna onmogelijke opgave, maar wel één die volbracht moet worden om verder te kunnen!

PA7U werkt de kabels de hoek om
PA7U werkt de kabels de hoek om

Aan de andere kant van de mantelpijp lag Chris op wacht, zijn hoofd door de opengewerkte achterkant van een keukenkastje gestoken. De voorgaande keer hadden we al gemerkt dat de mantelbuis in de kabelgoot achter het keukenblok, net boven een dwarsbalk uit het plafond komt, en dat het daar heel lastig de bocht nemen is. Met de UTP kabels was het eerder al wel gelukt, maar met twee 1/2″ coax kabels is het toch echt een héél ander verhaal, daar neem je niet zomaar de bocht mee.

Telkens bleef de coax kabel steken op de dwarsbalk, wat er ook werd geprobeerd. Een toevallige luisteraar op de gebruikte portofoonfrequentie heeft dan ook een heel lang durend en zeer bijzonder QSO kunnen volgen “douwen, stop, stukje terug, wachten, even een flinke ruk, aaauw, langzamer, …“. Helaas, wat er ook werd geprobeerd, het lukte telkens niet om de bocht te nemen.

Na rijp beraad is het plan bedacht om vanaf de onderkant een PVC pijp naar boven te steken, en die door de mantelbuis op te voeren. Dat zou toch moeten helpen om de bocht rond de dwarsbalk te maken. Eric is snel naar de bouwmarkt gereden en heeft pijpen en een handvol moffen gehaald. Ondertussen was ook Arno (PE1RDP) met zijn dochter Myrthe langsgekomen om even te kijken of er voortgang werd gemaakt.

2 dikke PVC pijpen naar boven gestoken
2 dikke PVC pijpen naar boven gestoken

De start was hoopvol, het lukte om een pijp helemaal naar boven te krijgen. Daar zijn de coax kabels aan de pijp bevestigd en naar beneden gevoerd. Helaas, ook hiermee lukte het toch telkens weer niet om de bocht te maken. Tijdens de lunch hebben we nog eens diep nagedacht over een nieuw aanvalsplan. “Wat als we nou eens dikkere pijp gebruiken, en daar de coax een stuk instoppen?”. Eric voelde hem al aankomen, hij kon weer in zijn bus stappen om pijpen en moffen te halen, en nu een maatje dikker.

Eindelijk, ze zijn er door!
Eindelijk, ze zijn er door!

Uiteindelijk is het met deze truc gelukt om de twee coax kabels de bocht om de dwarsbalk te laten maken en ze naar beneden te halen. De H2000 kabel, die sinds de vorige keer nog op slag achter het keukenkastje lag te wachten, is op een vergelijkbare manier naar boven gevoerd.

De hele ploeg was zichtbaar opgelucht na deze belangrijke doorbraak. Nu nog zaak om connectors te monteren waarmee de 1/2″ kabels aangesloten kunnen worden op de 7/8″ kabels die achter het keukenkastje naar beneden vertrekken.

Een connector wordt geplaatst.
Een connector wordt geplaatst.

Nou, er bestaat niet zoiets als “even een connector plaatsen” op dikke coax. Er zijn ongelofelijk veel soorten en merken coax die ieder weer hun eigen connectors hebben, en bij voorkeur ook nog speciale tools nodig hebben om de coax kabel voor te bewerken. Dan blijkt toch altijd weer hoeveel kennis en kunde er bestaat in de community van radiozendamateurs.

Aansluiting gemaakt
Aansluiting gemaakt

Met veel handigheid hebben Arno en Rick de connectors geplaatst en de aansluiting gerealiseerd op de 7/8″ kabel. Helaas bleek niet al het benodigde aansluitmateriaal beschikbaar om ook de tweede aansluiting vandaag al te realiseren, maar we hebben er het volste vertrouwen in dat het project binnenkort tot een goed einde kan worden gebracht!

Wordt dus wederom vervolgd…