De nieuwe 70cm repeater maakt proefuitzendingen

0104e1f952fc87e3f88e34e4ebe6dff7ee42213163Donderdagavond 10 december was er op 430.100 MHz eindelijk weer activiteit in de regio Eindhoven. Bijna iedereen kent deze frequentie als de uitgang van PI2EHV en daar waren PE1MIX en PE2AAB te horen.

In afwachting van de vergunningsverlening zal de repeater van tijd tot tijd bemand QRV zijn vanuit Best. Daarbij wordt de stichtings-call PI4HZ gebruikt.

Ladies and Gentlemen: "we have got him"
Ladies and Gentlemen: “we have got him”

Zodra het Agentschap Telecom had bevestigd dat de vergunningsaanvraag van de Heinrich Hertz stichting in behandeling was genomen, is een bestelling geplaatst voor een Yaesu DR-1XE repeater. Dit is een VHF/UHF System Fusion repeater en geschikt voor zowel analoog FM als digitaal C4FM gebruik.

Hoewel het huidige beleid van het Agentschap mixed-mode gebruik nog niet toestaat in Nederland, zou dat wellicht in de toekomst wel eens kunnen veranderen. Daarnaast is het feit dat er tot eind 2015 een cash-back actie loopt bij Yaesu een hele mooie bijkomstigheid!

Onderweg naar Eindhoven
Onderweg naar Eindhoven

Afgelopen week kwam het telefoontje dat de repeater klaar stond, en dus is Rick (PE2AAB) op donderdagmiddag richting Utrecht getogen om de apparatuur op te halen. Vanaf dat moment viel hem dezelfde surveillance te beurt als Air Force 1; velen volgden via APRS de route van deze “precious cargo”. Niet dat er geen vertrouwen was in de rijvaardigheid van Rick, maar toch…

"Unboxing" de repeater
“Unboxing” de repeater

Nog dezelfde avond werd de cargo verscheept naar de shack van Eric (PE1MIX) die daar op zijn werkbank al de nodige ruimte voor had ingericht. Het grote un-boxing event kon beginnen. UnboxedStanleymes in de tape, flappen open, gebruiksaanwijzing de hoek in, en jawel daar was hij! Alsof er een baby was geboren, zo trots waren de twee nieuwe ouders…

Het repeater binnenwerk
Het repeater binnenwerk

Meteen werd een geboortekaartje gepost op WhatsApp, en vele gelukbetuigingen volgden! Maar ja, als rechtgeaarde radioamateur zet je zo’n nieuw apparaat niet meteen aan. Dat ding moet eerst van buiten, maar vooral van binnen worden bekeken! Ook moest de voice call-gever optie nog worden geïnstalleerd, meer excuses om de kast te openen waren uiteraard niet nodig!

Binnenwerk van één set
Binnenwerk van de ontvanger

Daarna was het zaak de repeater te koppelen met de gereedstaande cavity filters en antenne. De eerder door Samlex gedoneerde voeding werd aangesloten en toen brak het grote moment aan. Gelukkig geen “magic cloud” maar wel een repeater die op zijn kleuren display laat zien dat hij netjes opstart.

Meten aan de opstelling
Meten aan de opstelling

Nadat enige tijd door PE2AAB gestoeid is met het touch screen (RTFM is een over-rated begrip)  was de repeater dan toch echt QRV en was het tijd voor een eerste QSO. Die eer viel te beurt aan de voorzitter van de Heinrich Hertz Stichting Henk (PA3GUO) vanuit Waalre.

Arno (PE1RDP), Ralph (PA1RB/M) en Chris (PA7U) volgden en zo werd het nog een heuse pile-up op de proefopstelling.

WhatssAppHet werd gedurende de proefnemingen duidelijk dat de ontvanger bij hogere zendvermogens serieus last heeft van enige terugwerking, en dat er net iets meer dan verwacht zendvermogen bleef hangen in het filter.

Dat laatste is door Eric meteen vakkundig opgelost door het vervangen van enkele coax jumpers door iets beters dat hij nog ergens in een doos had. Het opheffen van de terugwerking vergt meer werk, daarvoor moeten de filters optimaal worden afgeregeld, iets dat alleen goed kan als ze op de definitieve locatie staan en geheel op temperatuur zijn.

We moeten nog even geduld hebben op de administratieve afwikkeling van de vergunningsaanvraag (we rekenen op enkele weken), maar vooralsnog is er weer een hele mooie stap gemaakt!