PI6EHN is QRV

Berekende dekking PI6EHN
Berekende dekking PI6EHN

Donderdagavond 4 februari 2016 is het 23cm relais van Eindhoven PI6EHN na lange tijd van afwezigheid weer terug in de lucht. De voorbereidingen hebben veel voeten in de aarde gehad, en het resultaat mag er zijn!

Technische gegevens

De repeater stond tot mei 2014 op de TU/e maar moest daar helaas weg worden gehaald toen het gebouw E-hoog leeg gemaakt moest worden omdat het een andere bestemming krijgt.

Er is lang gezocht naar een nieuwe opstellocatie voor het relais, net als voor het 70cm relais PI2EHV. Deze opstellocatie is gevonden in de vorm van het kantoorgebouw van het ICT bedrijf Valid aan het Flight Forum in Eindhoven. We hebben op het dak antennes voor 70cm en 23cm mogen plaatsen, en in in de dataruimte van het gebouw hebben we de beschikking gekregen over een 19″rack waarin de repeaters zijn geplaatst.

PI6EHN in testopstelling
PI6EHN in testopstelling

De 23cm repeater was nog in prima staat, maar is wel voorzien van een modern nieuw frontpaneel, en er is een software update uitgevoerd waardoor CTCSS voor bepaalde apparatuur beter werkt.

Geert Jan (PE1HZG) heeft alles tot in de puntjes voorbereid
Geert Jan (PE1HZG) heeft alles tot in de puntjes voorbereid

Tevens is de IRLP link van het relais op nieuwe hardware geïmplementeerd en geconfigureerd voor de nieuwe locatie. En na een grondige test is alle apparatuur op donderdagavond in kratten vervoerd naar de nieuwe opstellocatie.

Daar is het geheel bij de PI2EHV repeater in het rack geplaatst en na een laatste grondige check is het relais nu weer QRV.

Het relais krijgt zijn plaats in het rack
Het relais krijgt zijn plaats in het rack

Tevens zijn op deze avond een Internet switch en een server in het rack geplaatst en verbonden met voedingsschakelaars waarmee de relais 24 uur per dag op afstand kunnen worden in- en uitgeschakeld.

Er is in de aanloop naar deze avond al veel activiteit rond de 23cm gespot in de regio. Zo is een groepje amateurs bezig met het bouwen van de 23cm transceiver van PE1JPD en was ook de Alinco DJ-G7EG triband portofoon een tijdje uitverkocht in de regio.

De repeater was dan ook geen 2 minuten live toen zich al een grote hoeveelheid amateurs kwamen melden. En niet heel veel later was er via IRLP ook al een verbinding met een Amerikaanse reflector tot stand gebracht. De rest van de avond is het 23-cm relais dan ook aan een grondige duurtest onderworpen!

Wij zijn er van overtuigd dat de repeater een boost gaat geven aan de (zelfbouw-)activiteiten en experimenten in de 23cm band in de regio!