PI2EHV voorzien van nieuwe firmware

image4kopiePI2EHV is nu enkele maanden in bedrijf en wordt volop gebruikt door de amateurs in de regio Eindhoven. In de eerste maanden zijn een aantal kinderziekten opgevallen, de meest vervelende is nog wel het feit dat de repeater van tijd tot tijd “hangt” en dan ook niet op afstand gereset kan worden.

Op dinsdagmiddag  22 maart is de repeater daarom van nieuwe firmware voorzien, dat had echter wat voeten in de aarde…

image1Om een Yaesu DR-1XE repeater van nieuwe firmware te voorzien moet een schakelaartje worden omgezet. Helaas heeft de firma Yeaesu er niet aan gedacht om dat schakelaartje extern uit te voeren, en dat is niet handig voor een apparaat dat in een 19″-rack is ingebouwd!

image6kopieimage2kopieEr zat helaas dus niets anders op dan de repeater volledig uit te bouwen en open te maken om het schakelaartje om te zetten naar de “program” stand. Het gaat overigens om een héél klein schakelaartje dat door een héél klein gaatje in de behuizing van één van de radio’s net bereikbaar is.

image3kopieEenmaal het schakelaartje omgezet kan de repeater met een speciale programmeerkabel worden voorzien van de nieuwe firmware. Versie 1.00n was de meest recente en deze hebben we dan ook geprogrammeerd. Er moest nog wel even gespeeld worden om de juiste COM-poort te vinden, maar daarna verliep de update zonder problemen.

Vervolgens kon het schakelaartje weer terug in de “run” stand worden gezet en is de repeater terug ingebouwd in het 19″-rack.

Na een keer opstarten kon vervolgens de DSP module van nieuwe firmware worden voorzien. Ook dit verliep zonder problemen, de repeater startte na afloop weer goed op.

Om helemaal zeker te zijn van onze zaak hebben we een factory reset uitgevoerd en vervolgens alle parameters opnieuw geprogrammeerd, inclusief de mixed-mode analoog en C4FM digitaal op de ingang. Ook konden we twee nieuwe parameters programmeren: Squelch Hysterese en Squelch Tail Time.

image5kopieSquelch Hysterese zorgt ervoor dat de repeater op een lager signaalniveau open blijft dan wat nodig is om de repeater te openen. Het voordeel daarvan is dat signalen die op de grens zitten van de squelch niet gaan hakkelen doordat ze soms net even onder het squelch niveau komen. Dit is met name te merken bij gebruikers die tegen de grens van hun zendbereik aan zitten.

Squelch Tail Time (ook wel “hang-time” genoemd) zorgt ervoor dat het TX signaal van de repeater niet meteen wegvalt na het verliezen van het RX signaal. Proefondervindelijk is gebleken dat 800ms voor de meeste sets een plezierige waarde is. Je hoort hierdoor na het loslaten van de spreeksleutel zelf het relais nog net afvallen.

Het belangrijkste is echter nog wel dat de repeater na de firmware update al zo’n drie weken niet meer heeft “gehangen”. Daar was het ons in eerste instantie om te doen, en dat lijken we ook bereikt te hebben.

Helaas is het fenomeen van de “Allmighty Callgever” nog niet opgelost in deze versie van de firmware. Als je jouw uitzending begint, tijdens een uitzending die is gestart door de callgever, valt het relais direct af. Het relais zendt vervolgens geen signaal uit tot het moment dat op de ingang geen signaal meer wordt ontvangen. Meteen daarna werkt de repeater weer normaal.

We hopen dat de firma Yaesu daar bij een volgende firmware update een oplossing voor heeft. We bouwen de repeater er graag nog een keer voor uit…