HAMNET link naar ‘s-Hertogenbosch staat!

Hamnet KaartOp vrijdag 24 juni zijn de HAMNET werkgroepen in ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven er in geslaagd om onderling een link tot stand te brengen. Daarmee is een belangrijke HAMNET verbinding in het zuiden van Nederland succesvol tot stand gebracht.

 

 

Schotel richting 's-Hertogenbosch
De schotel in Eindhoven

Het tot stand brengen van deze link heeft wat voeten in de aarde gehad. Theoretisch zou zou de afstand van zo’n 30 Km qua zichtlijn en link budget overbrugbaar moeten zijn. Maar om dat dan praktisch ook te realiseren is nog iets anders.

Het team in Eindhoven heeft enkele maanden geleden in de mast van de repeaters PI2EHV en PI6EHN een schotel geplaatst en richting ‘s-Hertogenbosch gericht en daarmee een “lokroep” gerealiseerd.

Het team in ‘s-Hertogenbosch heeft deze roep snel opgepakt en is op zoek gegaan naar een geschikte locatie. Het is ze gelukt om een locatie te vinden die hoog genoeg is, én een zichtlijn met Eindhoven biedt, de mast van de APRS digipeaters PI1SHB in Rosmalen bleek daarvoor geschikt.

De schotel in Den Bosch
De schotel in Rosmalen

De schotel is geplaatst en uitgericht op Eindhoven. Er bleken vervolgens meerdere pogingen nodig te zijn om de verbinding daadwerkelijk tot stand te brengen. Naast het verzekeren van vrij zicht, en het goed uitrichten, bleek dat ook aan Eindhovense zijde nog een aanpassing in de configuratie moest worden doorgevoerd, maar daarna stond de verbinding! De status is inmiddels ook zichtbaar op de HAMNET kaart.

De teams zijn zeker nog even bezig met verdere optimalisatie, maar de link is er, en de signaal-ruis verhouding is beter dan 30 dBm! Dat biedt nog enige reserve voor regenachtige dagen…

Link Quality