10 GHz WebSDR is QRV

10 GHz WebSDR outdoor unit
10 GHz WebSDR outdoor unit

Na een lange periode van bouwen en testen door Eric (PE1MIX) en Rob (PE1ITR) is vandaag een fantastisch nieuw project actief geworden op de V-Tower in Eindhoven, een heuse 10 GHz WebSDR.

Het geheel bestaat uit een outdoor unit op het dak van de V-tower die het 10 GHz signal opvangt met een slotted waveguide antenne en een deel van het frequentiespectrum omzet naar een signal in het 2M gebied. Daarbij wordt  gebruik gemaakt van een GPS gesynchroniseerde referentieklok.

Indoor unit
Indoor unit

Dit signaal wordt via een coax kabel getransporteerd naar de indoor unit in het datacenter op de begane grond, waar het middels een FunCube dongle en een Raspbery PI computer beschikbaar wordt gemaakt op het Internet.

WebSDR screencapture
WebSDR screencapture

Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de WebSDR software van Pieter-Tjerk (PA3FWM). De WebSDR zal binnenkort dan ook worden toegevoegd aan de lijst op websdr.org, tot dat moment is de site direct te bezoeken via deze link.

De eerste dagen wordt er door de bouwers nog wat fine-tuning uitgevoerd aan de signaalversterking en de frequentie instelling, maar diverse 10 GHz stations zijn al prima te zien en te horen.

First signals received!
First signals received!