21 april zijn er diverse werkzaamheden uitgevoerd

Op 21 april startend in de middag tot laat in de avond zijn er diverse werkzaamheden uitgevoerd aan de opstelling op de V-tower.


Op 21 april is er door een aantal vrijwilligers (PA1RB, PE1HZG, PE1ITR, PE1MIX, PE1RDP, PE2AAB) weer hard gewerkt aan de gehele opstelling. De werkzaamheden waren zeer divers van aard. Hieronder wat meer in detail wat er allemaal gedaan is.

PI2EHV 70 cm repeater: de gebruikte DR-1XE Yaesu repeater heeft wat onhebbelijkheden in de firmware welke door Yaesu niet opgelost zijn of worden. Daarbij zijn de koppelingsmogelijkheden met andere systemen zeer beperkt. De Yaesu repeater is tijdelijk vervangen door een Motorola MTR-2000 welke we hebben kunnen lenen. De Yaesu repeater zal worden voorzien van een externe controller met veel meer mogelijkheden. Wat in ieder geval vast staat is dat IRLP daardoor op termijn terug zal komen terwijl gebruikte platform zo zal worden opgezet dat toekomstige experimenten eenvoudig kunnen worden geïmplementeerd.

PI6EHN 23 cm repeater: we waren niet tevreden over de IRLP audiokwaliteit van dit relaisstation. Er zijn uitgebreide metingen verricht en al wat modificaties uitgevoerd om de oorzaak hiervan te vinden en te kijken hoe verbetering mogelijk is.

Server: de server voor de bediening van de gehele opstelling is vervangen door een mooi 1HE exemplaar van enkele generaties jonger. De oude had wat kuren en was met wat kunst en vliegwerk nog aan de gang gehouden. Op termijn zal een identieke 2e 1HE server worden geplaatst om in geval van defecten meteen over te kunnen schakelen.

HAMNET: alle links zijn weer actief na het plaatsen van een zwaardere netvoeding en aanpassingen aan de PoE (Power over Ethernet). De gehele opstelling was eigenlijk een tijdelijke i.v.m. het testen van de performance. Alles voldeed en daarom is deze opstelling nu definitief gemaakt, de router zit in een nette behuizing en kabels zijn beter weggewerkt. Volgende keer nog wat kleine restpuntjes wegwerken voor we helemaal tevreden zijn. Het resultaat mag nu zeker al gezien worden!

3 cm WebSDR: in verband met incidentele lock-problemen van de PLL is er een reset circuit in de outdoor-unit geplaatst. Tevens is de antenne-dome gedemonteerd, droog en zuiver gemaakt en weer terug geplaatst. Op 2 strategisch gekozen plekken is een klein gaatje geboord om de luchtdruk in de dome en daarbuiten gelijk te houden. Hierdoor hopen we verlost te zijn van de (minimale) condensvorming. De GPS-gelockte referentie had het af en toe ook wat zwaar, de performance hiervan was ineens een stuk beter na vervanging van de GPS-antenne. Een volgende keer staat uitbreiding van de functionaliteit op het programma.

LoRa hotspot: er is gekeken en gemeten hoe we de toekomstige LoRa hotspot kunnen monteren. De mast zit al erg vol maar er is nog een plekje gevonden waar deze fatsoenlijk geplaatst kan worden. Daarvoor moeten nog wat beugels worden gemaakt dus de plaatsing volgt de volgende keer. Gelukkig voor de WebSDR crew want nu kon de voor LoRa bedoelde GPS antenne geclaimd worden voor de 3cm WebSDR, Ralph bedankt voor het vrijwillige afstaan ­čśë

Hierbij ook  Henk PA3GUO bedankt voor de culinaire ondersteuning.